Rynek główny restauracja

Aby w pełni wydedukować sedno standardowej kuchni polskiej trzeba pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z towarów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierzaków dzikich i zwierząt gospodarskich – do tego warto dodać owoce, zioła oraz przyprawy lokalne. Znana była w szczególe z obfitego użycia soli i stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako fundamentalnego napoju (w przeciwieństwie do rozprzestrzeniania się popularności wina w południowej i zachodniej Europie) była tuzinkowa dla polskiej kuchni średniowiecznej. Piwo oraz miód pitny były najpopularniejszym napojem przez wiele lat, jednakowoż z czasem pojawiło się też i wino, przywożone po największej części z Śląska i Węgier.

Rynek główny restauracja

Sylwetka stereotypowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne opisują kuchnię polską jako nadzwyczaj ostrą, z dużą ilością mięsa oraz kasz.
•    Rzeczywiście, średniowieczna kuchnia polska wykorzystywała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krainami Europy), głównie pieprz, gałkę muszkatołową oraz jałowiec.
•    To właśnie dzięki bliskiej współpracy handlowej między Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce niż w wielu innych państwach – więc mogliśmy sobie na tę radość bardziej pozwolić.
•    Do współczesnych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych oraz bardzo pikantnych sosów lokalnych.

Krakow Restaurant

   

Staropolska kuchnia – smaki i kompozycje
Staropolska kuchnia – najstarsza oraz w najwyższym stopniu sztampowa – specjalizuje się w daniach mięsnych i zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), artykułach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso oraz kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki i likiery owocowe. Banalną własnością kuchni polskiej jest dużo rodzajów zup z miejscowych jarzyn, owoców, zbóż i produktów mięsnych.
Marynaty sztampowe dla polskiej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Pośród warzyw oraz owoców najpopularniejsze w szablonowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie i czereśnie, jagody, agrest oraz inne środkowo-europejskie typowe przysmaki. W historii polskiej kuchni wolno także odnaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek czy nawet pokrzywy.